PER QUÈ HA DE SER GRATUÏTA LA PRIMERA CONSULTA ALS SERVEIS JURÍDICS?

 

I (132)

Amb l’article d’avui vull donar la meva opinió davant l’estesa realitat que, les consultes jurídiques inicials han de ser gratuïtes.

El primer que hem de preguntar és: per què han de ser gratuïtes?

Les respostes solen ser sempre les mateixes per part de les persones que sol·liciten els nostres serveis, “només vull conèixer els meus drets” o “hi ha despatxos que no cobren per la primera visita”.

En la sanitat privada regalen la consulta?, el lampista no cobra per la seva primera reparació? o el taxista et porta gratuïtament?

Doncs llavors, per què ha de ser gratuïta la primera consulta en els serveis jurídics?

No s’ha oblidar que darrere d’una consulta, per senzilla que sembli, quan atenem a un client al nostre despatx, li estem oferint els nostres coneixements mitjançant la nostra titulació acadèmica homologada, un reciclatge constantment de la nostra professió i com no, el nostre temps; sense oblidar-nos tampoc de la llarga tirallonga de despeses que suportem per poder exercir la nostra professió.

Entenc que cada professional pot fer amb el seu treball el que consideri oportú, però segons el meu criteri el fet d’oferir una primera consulta no remunerada, és un error, ja  la nostra professionalitat i dedicació té un  preu com qualsevol altre feina.

Qüestió diferent és que, per raons d’amistat, solidaritat o estratègia, jo com a professional, decideixi no cobrar determinades consultes.

L’experiència demostra que oferir la primera consulta gratuïta amb l’objecte de captar clients no és la millor estratègia, ja que si no es cobra la mateixa, és molt possible que el client busqui una segona opinió amb un altre professional, degut a que la primera li ha sortit gratuïta o simplement ha  confirmat allò del que  s’ha informat a internet.

A la jurisdicció social a diferència d’altres disciplines jurídiques, molts, dels temes plantejats en les consultes es resolen sense necessitat de processos judicials, i en les susdites consultes es resolen mil dubtes al client, que, depenent del tema, se les pot arreglar pel seu compte; per tant, s’ha de cobrar la consulta segons el meu criteri, llevat que  de la mateixa es derivés un procés judicial, on li podem descomptar la quantia d’aquesta del muntant  dels honoraris del litigi.

Per tant, el problema és  anomenar a aquesta primera consulta, “consulta inicial”, tenim que anomenar-la d’una altra manera, donant-li “un nom, un propòsit i un valor”, perquè aquest assessorament sigui vist pel potencial client com una part més dels servei oferts i pel qual s’ha de pagar, com en qualsevol altre àmbit professional, i així eradicar la creixent idea que l’assessorament és gratuït.

BC

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: